وبگاه رسمی نوید کمالی

مجموعه‌ای از اندیشه‌ها و دیدگاه‌های منتشر در رسانه‌ها و همایش‌های ملی و بین المللی

مجموعه‌ای از اندیشه‌ها و دیدگاه‌های منتشر در رسانه‌ها و همایش‌های ملی و بین المللی

وبگاه رسمی نوید کمالی

یادداشت‌های یک روزنامه‌نگار، مولف و مدرس فعال در حوزه سیاست خارجی، فناوری‌های نوین و قدرت نرم ...

شماره تماس: 00989159263347 (جهت دریافت «مشاوره» ، دعوت جهت «برگزاری کارگاه آموزشی» و ... لطفا در ساعات غیر اداری و یا در شبکه های اجتماعی مبتنی بر این شماره تماس حاصل فرمایید.)

تذکر: بازنشر مطالب این پایگاه بلااشکال می باشد.

پست الکترونیکی : NavidKamali.ir@iran.ir

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
آخرین مطالب

۵ مطلب در آبان ۱۳۹۷ ثبت شده است

هفته گذشته را می توان یکی از مهمترین دوره های کاری دستگاه دیپلماسی آمریکا در رابطه پا پروژه بازسازی شبکه سیاست‌خارجه آمریکا در غرب آسیا نام نهاد زیرا وزارت خارجه آمریکا به شکلی کم سابقه در مدت زمانی کوتاه اقدام به معرفی دو مهره شناخته شده سیاسی و نظامی به عنوان سفرای جدید خود در کشورهای عراق و عربستان کرد.

بدون شک معرفی یکی ژنرال چهارستاره ارتش آمریکا به عنوان سفیر جدید کاخ سفید در عربستان سعودیرا می توان از لحاظ اهمیت مهمترین تغییردرچهره سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه دانست!

جان ابی زید عرب تبار (John Abizaid) سفیر جدید آمریکا در عربستان هرچند در سال 2007 و پس از 34 سال خدمت در ارتش آمریکا بازنشسته شده است اما بدلیل ریشه و تبار لبنانی و آشنایی کامل بازبان عربی و جهان عرب همواره یکی از مهمترین فرماندهانستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا موسوم به سنتکام CENTCOM بوده است.

ستاد سنتکام در ساختار نیروهای مسلح آمریکا وظیفه مدیریت فعالیت ها و عملیات نظامی ارتش آمریکا در منطقه‌ای متشکل از۲۷کشور را بر عهده دارد که گستره آن از شاخ آفریقا شروع و تا شبه‌جزیره عربستان و غرب آسیا و آسیای مرکزی و آسیای جنوبی پیش می‌رود البته در این بین اولویت اول سننتکام مدیریت فعالیت های نظامی در منطقه حساس خاورمیانه است!

سفیر آمریکا در عربستان

از سوی دیگر این ژنرال بازنشسته هرچند دارای سوابق برجسته نظامی است اما در طی سالیان گذشته بصورت جدی فعالیت پژوهشی را در اندیشکده های مطرح آمریکایی از جمله اندیشکده هوور(Hoover Institution) که وابسته به دانشگاه استنفورد آمریکاست دنبال کرده است.

اندیشکده هوور که از آن می توان به عنوان یکی از ضد ایرانی ترین نهادهای فکری همسو با دولت دونالد ترامپ نام برد، از جمله مهمترین مراکز مطالعاتی پرنفوذ در بین جریان محافظه کار و جمهوری‌خواه آمریکایی است و از دیرباز محل گردهمایی و تحقیق و پژوهش نخبگان عالی رتبه و همچنین مقامات سابق نظامی- اطلاعاتی این دو جریان بوده است .

با توجه به علایق فکری و وابستگی های جریانی ابی زید می توان انتصاب او در مقام سفارت را نقطه آغازی بر شروع سیاست جدید دونالد ‌‌ترامپ در قبال نقش جدید شورای همکاری خلیج فارس در پیشبرد سیاست های منطقه ای آمریکا و تشکیل ناتوی عربی (Arab NATO) در جهت آنچه پروژه مهار ایران در منطقه نامیده می شود دانست ، دلیل این برداشت نیز سابقه تخصصی ابی زید در حوزه اقتصاد نظامی است ، جالب اینکه وی حتی پایانامه دکترای خود در دانشگاه هاروراد را نیز بصورت تخصصیبه نحوه تصمیم گیری عربستان درباره هزینه های دفاعی و نظامی اختصاص داده است لذا از هم اکنون پرواضح است که مسئولیت اصلی ابی زید در عربستان معماری ناتوی عربی با تکیه بر دلارهای نفتی عربستانیا یا به عبارت دیگر دوشیدن آنهاست که البته مهمترین هدف تشکیل آن نیز رسما مقابله با نفوذ منطقه ای ایران عنوان شده است!

ناتو عربی که نام خود را از پیمان آتلانتیک شمالی وام گرفته همانند این پیمان که در سال۱۹۴۹به منظور مبارزه با کمونیسم بین کشورهای عضو جبهه متفقین، اعم از کشورهای اروپای غربی و آمریکای شمالی به ریاست آمریکا در واشنگتن شکل گرفت قرار است عضو شورای همکاری خلیج‌فارس (عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، بحرین، قطر، عمان) به اضافه اردن و مصر باشد.

بر اساس قوانین ناتو کلیه اعضای ناتو متعهد شده اند در صورت حمله یک یا چند کشور به یکی از اعضای این پیمان، این اقدام را به عنوان حمله به تمام کشورهای عضو تلقی کنند و تمام اعضا علیه طرف متجاوز وارد عمل شوند لذا یکی از فلسفه های شکل گیری ناتوی عربی کپی و اعمال این معاهده در بین اعضای عرب این پیمان نامه امنیتی است البته بجای شوروی ، ناتوی عربی مهمترین تهدید پیش روی خود را ایران در نظر گرفته است!

نکته جالب توجه در این رابطه برگزاری مانور نظامی اخیر برخی از کشورهای عربی دایه دار ناتوی عربی در مصر است که همزمان با شروع دور جدید تحریم های ضد ایرانی بر علیه کشورمان در آبان ماه جاری توسط چهار کشور عربی حاشیه خلیج‌فارس شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، بحرین با همراهی اردن برگزار گردید.

هدف از اجرای این مانور نظامی مشترک که عنوان سپر عربی یک (Arab Shield 1) را بر خود داشت بصورت رسمی افزایش توانمندیهای دفاعی کشورهای مشارکت کننده در آن اعلام شده بود اما در واقع این ائتلاف عربی که به نوعیاعضای آنترکیب اصلی ناتوی عربی را تشکیل خواهند داد در قالب این مانور تلاش کردند تا بصورت عملیاتی و تحت نظارت ناظران آمریکایی چگونگی ایجاد این پیمان نظامی مشترکی را برای رویارویی با آنچه نفوذ منطقه‌ای ایران و جبهه مقاومت خوانده می‌شود تمرین نمایند، تا از این طریق در عین تمرین تبادل اطلاعات نظامی و امنیتی در صحنه رزم، ظرفیت های همکاری مشترک آنها نیز ارتقاء یابد هر چند که بنا بر برخی اخبار منتشر شدهاین مانور نظامی فارغ از تمام تبلیغات انجام شده بدلیل بی تجربگی قوای مشارکت کننده دستاورد مطلوبی برای برگزار کنندگان آن به همراه نداشته است.

البته فارغ از مسائل منطقه ای پر واضح است که ایجاد چنین پیمان پر هزینه ای آنهم در قالب یک پیمان از جنس ناتو البته با محتوای عربی علاوه بر آمریکا به عنوان بزرگترین فروشنده سلاح در جهان برای کشورهای نچندان ثروتمند و بحران زده ای همچون اردن و مصر نیز مزایای بسیار بالایی به همراه دارد زیرا کشور ثروتمندی همچون عربستان که دایه‌دار اصلی تشکیل ناتوی عربی در مواجهه با جمهوری اسلامی است ناچاراً برای تشویق مصر -که دارای بزرگترین ارتش در بین کشورهای عربی است- و دیگر کشورهای بحران زده همچون اردن و بحرین به مشارکت در این پیمان نظامی بایستی با تکیه بر ذخایر نفتی خود از قراردادهای تسلیحاتی چند صد میلیون دلاری آنها حمایت کند، در واقع عربستان در ساختار ناتوی عربی علاوه بر نقش راهبری این پیمان، وظیفه تامین مالی قراردادهای تسلیحاتی کشورهایی از جمله مصر، اردن بحرین را هم بر عهده گرفته است که منافع آن در نهایت به جیب کمپانی های تسلیحات سازی آمریکا سرازیر می شود.

در پایان با توجه به آنچه بیان شد می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که با توجه به سوابق و تخصص جان ابی زید، انتصاب او به عنوان سفیر جدید آمریکا در کشوری مانند عربستان که از سال 2014 فاقد سفیر بوده است را می توان شروع دور جدیدی از تنش آفرینی آمریکا در غرب آسیا تفسیر کرد هرچند شخص ابی زید در اظهار نظریقابل توجه در گفتگو بامرکز مطالعات راهبردی و بین المللی اظهار داشته است: «اعتقاد دارم که اگر ایران به کشوری هسته ای تبدیل شود ما قدرت مهار آن را داریم. راههایی برای کنار آمدن با یک ایران هسته ای وجود دارد ما با شوروی هسته ای ، چین هسته ای و سایر قدرتهای هسته ای کنار آمدیم .»


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ آبان ۹۷ ، ۰۹:۲۳
روابط عمومی

نوید کمالیکارشناس روابط بین‌الملل/

طی روزهای گذشته، مقامات و رسانه‌های دانمارکی از کشف توطئه ترور یکی از رهبران گروه تروریستی الاحوازیه در این کشور خبر دادند. بر اساس اظهارات مقامات دانمارکی، عوامل وابسته به ایران تلاش کرده‌اند پس از شناسایی سرکرده شاخه دانمارکی گروهک الاحوازیه، وی را به قتل برسانند که با مداخله سرویس اطلاعاتی دانمارک این نقشه با شکست روبه‌رو شده است!

رئیس سازمان اطلاعات دانمارک به صراحت در اظهار نظر رسانه‌ای خود اعلام کرده است: «هدف این حمله کشتن رهبر شاخه دانمارکی جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز، یک گروه اپوزیسیون ایرانی بوده است

این اقدام دانمارک در حالی صورت می‌گیرد که مدتی پیش کشور فرانسه نیز در ماجرایی مشابه کشورمان را به تلاش برای بمب‌گذاری نشست گروهک منافقین در حومه پاریس متهم کرد!

همه این وقایع در حالی صورت می‌گیرد که به صورت طبیعی و منطقی هیچ کشوری مایل نیست در شرایطی که ذره‌بین نظارت کشورهای بهانه‌جویی، از جمله آمریکا هر لحظه به دنبال کشف یک بهانه برای تحمیل تحریم‌های بیشتر علیه ملتش است، با طراحی یا اجرای این‌گونه توطئه‌های هالیوودی زمینه‌ فضاسازی بیشتر علیه خود را مهیا کند!

برای درک چرایی این داستان‌سرایی‌های سرویس‌های اطلاعاتی غرب باید توجه داشته باشیم که در ادبیات بین‌المللی این دست اقدامات با عنوان حقوقی حمایت از تروریسم یا «sponsoring terrorism» الصاق می‌شود و به صورت مستقیم کشور ما را به تأمین مالی تروریسم متهم می‌کند! حال این پرسش مطرح می‌شود که متهم کردن کشور ما به تأمین مالی تروریسم چه منفعتی برای دشمنان دارد که در شرایط فعلی در تلاش برای برجسته‌سازی آن علیه کشورمان هستند؟

برای پاسخ به این پرسش باید توجه داشته باشیم که طی روزهای آینده دور جدید اعمال تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه کشورمان عملیاتی می‌شود و اتحادیه اروپا در نقش حامی حفظ برجام در تلاش است با ایجاد یک سازوکار ویژه اقتصادی (SPV) افزون بر تشویق کشورمان به حفظ برجام، تعامل اقتصادی با کشورمان را نیز ادامه دهد.

با این حال، اتحادیه اروپا اجرای تمام و کمال این بسته را به دریافت تأییدیه از FATF مشروط کرده است که اصل مبنایی آن نیز مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم (AML/CFT) است.

طبیعتاً بدخواهان ایران در تلاشند به هر نحو ممکن مانع از دریافت تأییدیه از این نهاد نظارتی شوند تا در پی آن افزون بر تحمیل شدن محدودیت‌های شدید بانکی علیه کشورمان، اتحادیه اروپا نیز از اجرای سازوکار  ویژه مالی به ظن تلاش کشورمان برای تأمین مالی تروریسم چشم‌پوشی کند. در نتیجه، حوادث اخیر دانمارک و ماجراهای دنباله‌دار فرانسه را می‌توان در چارچوب سیاست ایران‌هراسی و سندسازی علیه کشورمان تحلیل کرد که اجرای آن بر عهده سازمان منافقین گذاشته شده است.

جالب اینکه پیشتر روزنامه «ساندی اکسپرس» نزدیک به جریان‌های ضد ایرانی برای پیشبرد طرح ایران‌هراسی خود در اروپا در گزارش 14 اکتبر مدعی شده بود ایران در پی گسترش عملیات‌های تروریستی در خاک اروپاست! با دقت در حوادث اخیر درمی‌یابیم، پای سازمان منافقین در هر دو ماجرا در میان است که این مسئله نشئت گرفته از حضور نیروهای فراری سازمان نفاق در قلب اروپا و خاک آلبانی است که امروزه به دلیل حمایت‌های مالی سرویس استخبارات عربستان (GIP) قادر به طرح‌ریزی و اجرای عملیات‌های روانی ضد ایرانی هستند و  به دنبال آن هستند که همزمان با اعمال تحریم‌های جدید آمریکا با راه‌اندازی موجی از عملیات‌های تروریستی در خاک اروپا افکار عمومی قاره سبز را علیه کشورمان بشورانند.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۳ آبان ۹۷ ، ۱۰:۲۴
روابط عمومی
در پی افشای سفر پنهانی #نتانیاهو به عمان این سوال برای بسیاری از افراد مطرح شده که کشور #عمان دارای چه منافع ویژه ای است که رژیم صهیونیستی علاقمند به نفوذ در آن شده است؟!
بدون شک یکی از مهمترین دلایل علاقمندی صهیونیست وجود #استان_مسندم (Musandam) در جنوب تنگه هرمز است!
این استان به عنوان یک منطقه #برون_بوم با اینکه خارج از جغرافیای طبیعی کشور عمان واقع شده است اما از لحاظ سیاسی وابسته به کشور عمان می باشد.

نقشه اسرائیل برای مسندم عمان

یکی از اهداف پشت پرده #رژیم_صهیونیستی کسب مجوز حضور و فعالیت در مسندم است تا از این طریق بتواند با برپاسازی تاسیسات شنود و #جاسوسی در منتهی الیه جنوبی تنگه هرمز تردد ها و تحرکات مهمترین تنگه اقتصادی جهان را کنترل نماید و از نزدیکترین فاصله جغرافیایی با ایران بر علیه کشورمان توطئه نماید!

✍ #نوید_کمالی(کارشناس زمانه)
______________
#زمانه = جامع ترین کانال تحلیلی با مدیریت کارشناسان و تحلیلگران سیاسی - Zamanehh@

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ آبان ۹۷ ، ۲۳:۰۹
روابط عمومی

در پی دعوت دانشجویان تشکل های دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی و فرهنگیان استان سمنان در جمع این نخبگان دانشگاهی جوان حضور یافته و در مورد مسائل روز به بیان نکاتی برای آنها پرداختم.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ آبان ۹۷ ، ۲۲:۴۸
روابط عمومی

نوید کمالی/ رسانه‌های خبری عمان در حالی از سفر غیر علنی نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به مسقط، پایتخت کشور عربی عمان پرده برداشتند که در طول 22 سال گذشته هیچ‌گونه روابط دیپلماتیکی بین عمان و رژیم صهیونیستی برقرار نبوده است.

تحولات اخیر غرب آسیا و تشتت آرای موجود در بین کشورهای عربی و در رأس آن شورای همکاری خلیج‌فارس (GCC) زمینه مناسبی را برای برقراری این روابط تهدیدآفرین بین مسقط و تل‌آویو مهیا کرده است؛ به ویژه به این دلیل که پادشاهی عمان شرایط فعلی را به مثابه بستری برای افزایش نقش راهبردی کشورش در تحولات منطقه‌ای و به طور خاص در موضوع حساسی، مانند «مسئله فلسطین» که پیش از این قدرت‌های پرطمطراقی از جمله ترکیه و عربستان ادعای میانجی‌گری در حل آن را داشتند، ارزیابی می‌کند!

روابط اسرائیل و عمان

بنا بر بیانیه منتشر شده از سوی منابع عمانی و صهیونیستی، طی این سفر که تنها چند روز پس از سفر محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان به این کشور صورت گرفت، موضوعات مهم منطقه‌ای با محوریت موضوع «صلح خاورمیانه» که مبتنی بر طرح آمریکایی تشکیل دو کشور مستقل فلسطینی و صهیونیستی است، مورد بحث و بررسی دو طرف قرار گرفته است.

بر اساس این طرح که «معامله بزرگ قرن» شناخته می‌شود، در مقابل واگذاری امتیازاتی به رژیم صهیونیستی، از جمله حق تشکیل یک کشور یهودی به پایتختی قدس شریف با تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی، شامل نیمی از نوار غزه و کرانه باختری و تعدادی از محلات بیت‌المقدس شرقی موافقت خواهد شد!

باید توجه داشت، با بررسی ترکیب هیئت همراه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر عمان درمی‌یابیم بیش از اینکه این ترکیب یک هیئت دیپلماتیک وابسته به وزارت خارجه باشد، یک هیئت عالی‌رتبه اطلاعاتی و امنیتی است؛ زیرا اشخاصی مانند رئیس سازمان اطلاعات خارجی رژیم صهیونیستی موسوم به موساد و مشاور امنیت ملی همراهان اصلی نتانیاهو در جلسات برگزار شده در مسقط بودند که این خود نشان‌دهنده طرح موضوعات امنیتی ویژه در این نشست است! در واقع به نظر می‌رسد، حضور آشکار یوسی کوهن، رئیس موساد در مسقط نشان از تلاش رژیم صهونیستی برای عادی سازی روابط سیاسی با این رژیم به عنوان آخرین ایستگاه در بین کشورهای اسلامی است که البته تبعات اعتماد‌زدایی امت اسلام را نسبت به این کشور خواهد داشت.

مکتب القصر یا دفتر کاخ پادشاهی مهم‌ترین رکن اداره نهادهای اطلاعاتی و امنیتی کشور عمان است و مسئولیت فعالیت‌های اطلاعاتی برون‌مرزی برعهده آن نهاده شده است؛ البته ISS یا سرویس امنیت داخلی نیز مسئولیت امور اطلاعاتی داخل کشور را برعهده گرفته است و به طور طبیعی با توجه به موقعیت جغرافیایی حساس عمان در جنوب خلیج‌فارس، افزایش تبادلات اطلاعاتی بین رژیم صهیونیستی و مسقط می‌تواند موجب افزایش اشراف اطلاعاتی موساد بر تحولات منطقه‌ای شود.

 هر چند این تلاش منفعلانه پیامدهای منفی بسیاری را برای آینده عمان و منطقه به همراه خواهد داشت؛ به ویژه به این دلیل که بنا بر برخی ارزیابی‌های بین‌المللی سلطان قابوس، پادشاه عمان به دلیل بیماری شدید خود و نداشتن فرزند پسر در آینده‌ای نزدیک تخت سلطنت را به افراد دیگری واگذار خواهد کرد و طبیعتاً در صورت افزایش جای پای رژیم صهیونیستی در این کشور شاهد تأثیرگذاری عوامل این رژیم بر انتخاب حاکم آینده عمان نیز خواهیم بود، هرچند در مرحله فعلی مهم‌ترین تهدید تشکیل ناشی از افزایش تردد عوامل موساد به مسقط را می‌توان موضوع تشکیل یک پایگاه اطلاعاتی ضد ایرانی در جنوب خلیج‌فارس دانست، آن هم در کشوری که در طول پنج دهه گذشته همواره روابط مثبتی با کشور ما داشته است

در پایان لازم است دستگاه دیپلماسی کشور با ارزیابی جدی این سفر که علاوه بر قبح‌زدایی گسترش مناسبات سیاسی این رژیم با کشورهای اسلامی، می‌تواند تبعات امنیتی‌ـ اطلاعاتی برای منطقه به ویژه ما داشته باشد، تدابیر تبیینی با هدف افزایش آگاهی کشورهای اسلامی به ویژه پادشاهی عمان نسبت به نقشه‌های خصمانه رژیم صهیونیستی برای این کشور و منطقه به کار گیرد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ آبان ۹۷ ، ۱۵:۰۲
روابط عمومی